Relatări de Hoinar

Blog despre tot ce văd, aud, simt.

Bits and Pieces

Publicat de bradeaga on miercuri, 13 aprilie 2011

Întâmpinaţi bucuroşi disensiunea.Reţineţi sloganul „Când partenerii sunt mereu de acord, unul din ei este în plus.” Dacă există vreun aspect la care nu v-aţi gândit, fiţi recunăscători dacă vi se aduce în atenţie. Poate că această disensiune e ocazia de care aveţi nevoie pentru a vă vorecta înainte să comiteţi o greşeală serioasă.

Nu vă încredeţi în prima impresie instinctuală. Prima reacţie firească într-o situaţie neplăcută este atitudinea defensivă. Fiţi atenţi. Păstraţi-vă calmul şi supravegheaţi atent prima reacţie. S-ar putea să arătaţi ce aveţi mai rău în dumneavoastră, nu ce aveţi mai bun.

Păstraţi-vă cumpătul. Atenţie, puteţi măsura calibrul unei persoane prin lucrurile care o irită.

Mai întâi ascultaţi.Daţi adversarilor dumneavoastră o şansă să vorbească. Lăsaţi-i să termine ce au de spus. Nu opuneţi rezistenţă, nu vă apăraţi, nu dezbateţi. Asta nu face decât să ridice bariere. Încercaţi să punţi de înţelegere. Nu ridicaţi bariere de netrecut de înţelegere eronată.

Căutaţi puncte de acord. După ce opozanţii dumneavostră şi-au exprimat punctele de vedere, insistaţi mai înâi asupra punctelor şi zonelor de acord.

Fiţi cinstit. Căutaţi zone în care puteţi admite că aţi greşit şi recunoaşteţi deschis. Scuzaţi-vă pentru erorile comise. Vă va ajuta să vă dezarmaţi duşmanii şi să reduceţi efectul atitudinei defensive.

Promiteţi să reflectaţi asupra ideilor adversarilor dumneavoastră şi stuiaţile atent. Şi vorbiţi serios. Adversarii dumneavostră pot avea dreptate. În acest stadiu este mult mai uşor să consimţiţi, să luaţi în consideraţie punctele lor de vedere decât să vă grăbiţi şi să vă plasaţi într-o poziţie în care adversarii dumneavoastră pot spune: „am încercat să vă spunem, dar n-aţi fost dispus să ne ascultaţi”.

Mulţumiţi sincer adversarilor dumneavoastră pentru interesul manifestat. Cine e dispus să vă contrazică, este interesat de aceleaşi lucruri ca şi dumneavoastră. Gândiţi-vă la ei ca la oamenii care vor într-adevăr să vă ajute şi vă puteţi schimba adversarii în prieteni.

Amânaţi acţiunea pentru a oferi ambelor părţi timpul de a reflecta bine asupra problemei. Sugeraţi să vă întâlniţi mai târziu în acea zi sau în ziua următoare, când totul poate fi acceptat cu mai multă detaşare. Pregătiţi-vă pentru această întâlnire, puneţi-vă întrebări precum:

E posibil ca adversarii mei să aibă dreptate? Măcar în parte? Există adevăr sau valoare în poziţia adoptată sau în disensiunea creată? Oare reacţia mea va rezolva problema sau va da frâu liber frustrărilor? Îi va îndrepta pe adversarii mei de mine sau mi-i va apropia? Voi fi mai respectat de ceilalţi dacă reacţionez astfel? Ce am de aşteptat şi ce am de pierdut? Ce voi avea de plătit dacă ies învingător? Dacă trec totul sub tăcere, va mai izbucni disputa? Este această situaţie dificilă o ocazie pentru mine?

0 comentarii:

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)