Relatări de Hoinar

Blog despre tot ce văd, aud, simt.

Vând noaptea să nu-i vadă nimeni!!!

Publicat de bradeaga on duminică, 1 noiembrie 2009

Azi noaptea am fost impresionat de un grup de ţărani care au venit la ora 1:00 1:30 de noapte la piaţa centrală ca să vândă angro verdeţurile crescute pe loturile proprii de pământ, privatizate ceva ani în urmă. Aceşti oameni vin doar ca să vândă mai eftin produsele pe care noi le cumpărăm în stare proaspătă peste câteva ore în piaţă cu doua trei preţuri mai mari.
Unde este oare acea dreptate? Câte mai pot îndura aceşti ţărani în toată istoria lor? Economie de piaţă sau banditism şi lipsă de simţ? Pentru a-şi realiza marfa proprie, ţăranul, suportă toate cheltuielile agricole ca să are pământul, să îl cultive şi alte lucrări necesare şi pe deasupra la toate mai cheltuie şi pe transport că să îl aducă tocmai din Anenii Noi în Chişinău, la 10 metri de masa realizatorului.acesta din urmă se chinuie şi el săracul să se scoale mai de dimineaţa şi să vină să cumpere marfa de pe care urmează să scoată două, trei venituri, lăsândui tăranului doar ceea ce curge printre degete.......
Discutind cu acesti oameni am aflat ca ei in aceasta perioada a anului dorm doar cite doua trei ore, şi nici măcar nu au pe cine învinui că sunt nevoiti să îngheţe noaptea pe străzile capitalei... "Nu stiu pe cine să dau vina" spune o doamnă, pe cei care au fost şi nu au făcut 8 ani nimic ca să ne observe durerile noastre, sau pe aceştia care sunt acum şi se prefac că nu văd chinurile tăranilor?
Cine oare ar trebuie să monitorizeze acest mecaism al pieţii nu doar ca cererea să nu fie mai mică sau mai mare ca oferta, dar să fie şi o logică a preţurilor. Să fie şi lupul sătul şi oaia întreagă?

2 comentarii:

vitalie spunea...

Sergiu, e nevoie probabil de un mecanism mai transparent al pietei de marfuri agricole: certificare, balante de plati etc..apoi, subsidii, din partea statului, pentru tarani in asa fel incat un pret minim si decent sa fie asigurat...in fine, organizarea unor iarmarocuri, vanzari angro si altele, care ar ocoli cumva Piata Centrala, unde exista prea multa coruptie si prea mult protectionism...
p.s. Bravo pentru blog.

Anghel Petru spunea...

Noroc. Intră la mine pe blog: www.haiducbasarabean.blogspot.com

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)