În mica sa istorie, chiar de la înceutul anilor *90 Republica Moldova a intrat într-o profundă criză politico-economică. Această criză este cauzată în special de procesul de tranziție în care se află țara noastră de mai bine de 20 de ani. Una din principalele greșeli ale fostei conduceri 90 este și faptul că aceștea nu au ales o strategie a tranziției de la socialism către democrație. Propun să urmărim două modele de tranziție economică, pe care le voi reda cu ajutorul figurei de mai jos.
În strategie radicală, reprezentată prin curba R consumurile scad rapid și profund dar revin la valoarea, adevărată mai devreme. Pentru aplicarea acestei startegii liderul politic are nevoie de un electorat bine pregătit psihologic, care ar înțelege că cu cât criza economică este mai crîncenă, și mai bruscă cu tât ea va fi mai scurtă în timp.În strategia graduală, curba G, consumurile scad încet și nu se diminuează la fel de mult ca în strategia radicală, și ajung la nivelul inițial mai târziu. Această strategie este presupune în sine aclimatizarea temporală a societății cu sărăcia. Încă un minus al acestei strategii este și creșterea banditismului. O dată ce nivelul inițial de consumuri a fost restabilit, marcând sfârșitul perioadei de tranziție, economiile cresc în aceiași proporție, în ambele strategii. Dacă nu se adoptă nici o strategie de reformă, costurile rămân la nivelul status quo, reprezentat prin dreapta S.
Acum să revenim la republica Moldova să vedem ce sa întâmplat aici. La începutul anilor 90 după cum am mai specificat conducerea de la Chișinău nu era decisă și nu avea o strategie bine definită a tranziției prin care urma să treacă societatea. Aceștia însă în cele din urma au încercat să meargă pe strategia graduală, scăzând astfel la maxim consumurile, însă fără a întreprinde ceva ca acestea să revină la valoarea lor inițială. Pe lângă incapacitatea de a gestiona, aceștia au mai căzut într-o capcană, anume cea a mafiei. Au fost privatizate majoritatea ramurilor economiei naționale, lucru care inițial era să fie și firesc, căci, economia de piață mai presupune și concurența între agenții economicii. Concurența de asemenea fiind și unul din mecanismele de stabilire a prețurilor. În anul 2001 când de acum societatea era de acum supra încărcată de sărăcie au reușit să vină la putere Partidul Comuniștilor. Aceștea au urmat cursul tranziției, făcând unele mici modificări în aceasta care au fost practic fatale pentru Moldova. Aceștia au monopolizat ăractic cele mai profitabile ramuri ale economiei. Da aceasta este minciuna socială care spune că am lichidat mafia din Moldova, am prins toți bandiții sau афторитетные воры și i-am ascuns pentru totdeauna în închisori sau i-am fugărit peste hotare. Din această schemă însă sa scîpat un element și anume acela că afacerile acestora au trecut în proprietatea unui și aceluiași om, care, va dicta de acum prețurile așa cum vrea mușchiul lui. O dată cu răsturnarea comunismului care a întârziat, conștient sau inconștient tranziția către democrație și reformele economice, la putere a venit o alianță plusul căreia este în a se încurca unul pe altul ca să fure, astfel se simte, în special în Chișinău încercarea de a se trece la o strategie radicală. Ideia, după părerea mea, nu este așa de rea doar că societatea nu este pregătită pentru aceasta, iar situația politică din țară de asemenea nu ar permite acest pas așa cum noi suntem încă într-o perioadă electorală. Creșterea bruscă a prețurilor putând avea un efect fatal asupra soartei partidelor de guvernare la noile potențiale alegeri de anul vitor.
Bradeaga
5 Reguli ale luptei
Credinţa: înainte de a intra într-o luptă, trebuie să crezi în cauza luptei.
Tovarăşul:alege-ţi aliaţii şi invaţă să lupţi împreună cu alţii, pentru că nimeni nu cîştigă un război de unul singur.
Timpul: o luptă dusă iarna e diferită de o luptă dusă vara; un bun războinic este atent la momentul just al intrării în luptă.
Spaţiul: într-un defileu nu lupţi la fel ca în cîmp deschis. Ia seama la ceea ce este în jurul tău şi la cel mai bun mod de a te mişca.
Strategia: cel mai bun războinic e cel care-şi face planul de luptă.
Zuang Zi
0 comentarii: