Relatări de Hoinar

Blog despre tot ce văd, aud, simt.

Scutul anti-aerian român

Publicat de bradeaga on marți, 9 februarie 2010

Una din problemele care este acum pusă în planul securității internaționale, și anume a securității Republicii Moldova este posibila aparație a unui scut antirachetă în România. Se pare că războiul rece care sa terminat după cum susțin expeții în anii '90 continuă sau mai bine spus începe și în zilele noastre.
Dar să analizăm ce cosecințe ar putea avea acest scut asupra securității Republicii Moldova și desigur cum va influența el rezolvarea conflictului transnistrean, inclusiv, retragerea armatei a 14 de pe teritoriul Moldovei.
Odată cu venirea la putere a Alianței pentru Integarare Europeană, chiar din primele zile s-a pus în discuție suveranitatea Republicii Moldova, și schimbarea statutului acestea din constituție, lucru care desigur nu sa reușit să se ducă la bun sfârșit nici până în ziua de azi (din fericire). Schimbarea statutului de neutralitate ar fi avut, eu cred, un efect foarte nefast asupra Moldovei, chiar dacă plusul cel mai mare al acestei reforme ar fi fost accelerarea procesului de aderare la UE prin intermediul NATO. Da aceasta întradevăr poate fi o scurtătură înspre UE însă una periculoasă, deoarece Federașia Rusă nu va accepta și va împiedica la cât este posibil aproprierea NATO de frontierele acesteia. Acest lucru nu era desigur nici pe placul fostei conduceri de la Chișinău care îndată a și avut o reacție negativă asupra acestei decizii. În urma câtorva vizite de lucru la Moscova Marian Lupu a asigurat oficial că statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu va fi schimbat. În urma acestor declarații el a reușit să obțină simpatia Moskovei și sprijinul acesteia în alegerea lui la funcțlia de președinte a Republicii Moldova.
În urma alegerilor din România și câștigării acestora de către Trăian Băsescu , România a început să se implice tot mai mult în politica Moldovei, aceatsa a înceut cu vizita Lui Băsescu la Chișinău, însoțit de o armată de miniștri și desigur o mulțime de declarații de viață mai bună. Băsescu a fost întimpinat de moldoveni ca un adevărat voivod reunificator. Acetsa a fost întâlnit de sute de simpatizanți, a mers la Mormântul lui Grigore Vieru unde a “servit” un păhar cu vin de sufletul poietului, însă la rugămintea unui jurnalist de a recita o poiezie de a poietului care cel maimult la fascinat, acesta, după ce sa blocat timp de o secundă a spus că toate poieziile poietului îl fascinează bla bla bla... ascunzând faptul că nu știe nici o poezie de a lui Grigore Vieru.
La reîntoarcerea în România acesta în decurs de câteva săptămâni acceptă propunerea, invitația SUA de a stabili un scut antirachetă pe teritoriul României. Nu pare oare acest lucru prea straniu? De ce o vizită atât de bruscă la Chișinău? De ce decizia a fost luată după această vizită?
Totuși să revenim la oile noastre. Palma aceasta de pământ care până în anul 1812 a fost parte componetă a Moldovei, și după aia numită basarabia, Gubernia Basarbiei, parte componentă a imperiului Rus etc a nimerit permanent în interesele strategice a altor țări. Acum ea oare nu ridscă să ajungă un ring de luptă? Eu cred că odată cu instalarea acestui scut anti – rachetă si federașia Rusă ar putea să facă din cele câteva trupe de soldați din transnistria o adevărată bază militară fără a cere măcar acordul Chișinăului. Aceasta desigur “ar spori” reglementarea conflictului transnistrian.

Bradeaga

0 comentarii:

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)